25 Nisan 2017 Salı

Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimi; Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye siyasi denetim kararı

Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimi
Fransa’da 23 Nisan Pazar günü yapılan 11 adaylı cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu siyasette merkez, ekonomide neoliberal çizgideki eski ekonomi bakanı Emmanuel Macron kazandı. Aşırı sağcı Marine Le Pen ikinci oldu. Sonuçların ardından merkezdeki tüm siyasi liderler halka, 7 Mayıs’taki ikinci turda Macron’u destekleme çağrısı yaptı.
Fransa’da merkez sağ ile merkez solu temsil eden iki büyük parti hezimete uğradı.
Siyasette merkez, ekonomide neoliberal çizgideki eski ekonomi bakanı Macron, Ulusal Cephe lideri Le Pen, merkez sağcı Cumhuriyetçi Parti’nin adayı François Fillon, radikal sol çizgideki Jean-Luc Melenchon arasındaki kıran kırana rekabeti, tüm dünya heyecanla takip etti. 47 milyon seçmenden yüzde 80’inin sandığa gitmesinin ardından Fransız medyası sandık başı anketlerini duyurdu. Yaklaşık olarak Macron yüzde 23.8, Le Pen ise 21.6-23 bandında oy aldı.
7. Mayısta yapılacak 2. Tur seçimden Macron’un galip çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Fransa’da partilerin aşırı sağa karşı ittifakından söz edilebilir mi?
2. Turda Marine Le Pen sürpriz yapabilir mi?
Fransa’yı nasıl bir dönem bekliyor?

Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye siyasi denetim kararı
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri açısından kritik bir gün yaşandı. AKPM'de, “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” konulu bir oturum düzenlendi. Oturumda Türkiye'nin 2004'te çıktığı siyasi denetim sürecine yeniden alınmasına karar verildi. Kararda, olağanüstü halin mümkün olan en kısa zamanda kaldırılması 

Arzu Morin Çakır
Gazeteci – Fransa

Yrd. Doç. Dr. Sezgin Mercan
Başkent Başkent Üniversitesi
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi

Doç. Dr. Can Ünver
AK-EV Üniversitesi
Öğretim Üyesi


Nevzat Hoca Anlatıyor – 12. Bölüm
Prof. Dr. Nevzat Gözaydın

Yurtdışına giden Türkiye kökenlilerde değer yargıları


Yayından:
Can ÜNVER: "Birbirlerine yakın bir oylamaya sahip olsalar da, Maron'un kazanacağını düşünüyorum. Bu sadece Fransa'yı değil Avrupa'yı ilgilendiren bir konu oldu. Aslında herkes merakla sağ popülist söylemin nereye kadar başarılı olabileceğini göreceğiz.  Fransız seçmeni Marilyn Le Pen’i seçecek olursa sadece Fransa’da değil Avrupa’da çok önemli değişiklikler olacaktır. Jean Luc Melenchon tarafsız olacağını söylemişti. Bunlar Le Pen’e yarayacak şeyler diye düşünüyorum. Melenchon’un bu açıklaması çok tatmin edici değil ama seçmenleri nasıl etkiler bilemiyorum. 7 Mayısı heyecanla bekliyorum."


Sezgin MERCAN: “ Macron’un kazanmasıyla beklenen oldu diyebiliriz.  Macron’u ekonomi dünyası destekliyor.  Fransa bir lider arayışı içinde ve uluslar arası etkinliği daha da artırma peşinde. Bu seçim sırasında ortada kalan seçmenler konuşmalardan büyük oranda etkilenecektir. Bu süre zarfında ne olacağını yakından incelemek gerekiyor. Ama Le Pen'in aşırı sağ yükselişi Fransız siyaseti olarak ciddi bir tartışmaya zemin hazırladı.

Arzu Morin ÇAKIR: "Şuan ki duruma göre daha adını bile çoğu insanın bilmediği Emmanuel Macron çoğunlukta çıktı. Macron şuan ultra favori. Bütün gündem maddesi AB, göçmen dosyası, Suriye dosyası bunların üzerinde her iki aday da karşı karşıya. İlk olarak Türkiye 1996 yılında denetim sürecine alınmıştı. Demokratikleşme sürecine yardımcı olmak içi, 2004 ardından atılan adımlarla Türkiye bu süreçten çıkartılıp izleme sonrası gruba alınmıştı, bu da Türkiye'nin demokrasi alanında küme atlaması anlamına geliyordu. Bu gün idam cezası, yargı bağımsızlığı gibi kararlar alınmıştı ve çok eleştiriler geldi ama maalesef bu tasarı Akp’nin genel kurulundan geçti. Bununla Türkiye 2004 yılından bu yana yaşadığı demokratik ülkeler kümesinden gerilemiş oldu. Bu Avrupa Birliği ilişkilerini de etkileyecektir."

Derleyen: Sinem DOĞUKUT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder