18 Haziran 2018 Pazartesi

Avusturya ve Almanya örneğinde Avrupa’da İslamofobi

TRT Türkiye'nin Sesi Radyosu - Biz Burada Kalıcıyız
Yayın günü ve saati: 19 Haziran 2018  14.05 (Türkiye Saati)
Radyo yayın kaydına bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
Avusturya ve Almanya örneğinde Avrupa’da İslamofobi
İslam korkusu anlamına gelen İslamofobi İslam’dan ve Müslümanlardan korkma, çekinme içgüdüsünü ifade ediyor. Özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından sıkça duymaya başladığımız bu kavram İslam’a ve Müslümanlara karşı olumsuz ve aşağılayıcı kalıplaşmış düşünce ve inançları ifade eden nefret ve düşmanlık olarak tanımlanıyor.
Sokakta yürüyen insanlara veya camilere saldırılar şeklinde örneklerini gördüğümüz bu nefretin geldiği son boyut ürkütücüdür. Avusturya’da Camilerin kapatılması ile yeni bir boyut kazanan bu nefret aslında uzun süredir göz yumulan kapsamlı uygulamalarla pekiştirilmişti. Nefret ve düşmanlık, siyasette, iş dünyasında, yönetim ve sorumlulukta dışlama, iş uygulamaları, hizmet sektörü, eğitim ve sağlıkta ayrımcılık, basın ve günlük konuşmalarda önyargı şeklinde öne çıkarken fiziksel saldırılar, malların kundaklanması ve sözel tacizle de adli bir boyut kazanmış durumda.
Müslümanlar Avrupa’da Hıristiyanlardan sonra en büyük ikinci dini grubu oluşturuyor.
Bu grubun geldiği ülkeler arasında en yaygın olanlar Türkiye, Kuzey Afrika ülkeleri, Afrika ülkeleri, Orta Doğu ülkeleri, Pakistan, Bengladeş ve eski Yugoslavya…

Avusturya ve Almanya’nın Avrupa’da yükselmekte olan İslamofobi açısından yeri nedir? 
Almanya’da İslamofobi’nin geldiği boyut
Avusturya Müslümanlara karşı nefret ve düşmanlıkta neden öne çıkıyor?

Soğuk Savaş sonrasında Komünizm yerine en önemli düşman olarak İslam mı ikame edildi?
Medeniyetler Çatışması tezi, Batı ile Müslümanlar arasında çatışmayı savunan en önemli araçlardan biri olarak kullanıldı.
21. yüzyıl Batı uygarlığı ile diğer uygarlıklar arasında, özellikle de Batı, İslam ve Konfüçyüs uygarlıkları arasında çatışmalara mı sahne olacak?
Araştırmalar Avrupa ülkelerinde Müslümanlara karşı İslamofobi olarak adlandırılan bir sosyal, kültürel, ekonomik ayırımcılık ve hoşgörüsüzlüğün geliştiğini ortaya koymaktadır.

Ayhan ŞİMŞEK
Almanya

Kaddafi Kaya
Avusturya

Doç. Dr. Can ÜNVER
İstanbul Ayvansaray Üniversitesi
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi

Dr. Öğr. Üyesi Sezgin Mercan
Başkent Üniversitesi
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder