31 Aralık 2013 Salı

Biz burada kalıcıyız - 01 Ocak 2014

2014 yılı itibariyle Belçika ve Fransa Türk toplumları açısından durum: 

 katılım, 
vatandaşlık, 
seçme ve seçilme hakkı, 
kamusal alanda yeri, 
önemli sorunlar, 
geleceğe ilişkin kaygılar


2014 yılı itibariyle Fransa Türk toplumunun durumu.
Türk toplumunun Fransa toplumu içindeki yeri nedir?
Fransa Türk toplumunun temsil sorunu var mıdır?
Türk toplumunun kendi içindeki örgütlenmesi ne seviyededir?
Fransa Türk toplumunun üyeleri aynı zamanda tam bir Fransa yurttaşı olmuş mudur? 2014’ün Belçika açısından anlamı 
Türk toplumu açısından temsil sorunu var mıdır? 
Göçmen kökenli politikacılara oy verenlerin beklentilerinin gerçekçiliği nedir? 
Bir ülkenin yerleşik yurttaşları olmak nasıl politikalar gütmeyi gerektiriyor? 
Belçika Türk toplumunun üyeleri aynı zamanda tam bir Belçika yurttaşı olmuş mudur? 

Arzu Morin / Fransa
Gazeteci 


Erdinç Utku / Belçika

Gazeteci

Dr. Can Ünver
Göç Araştırmacısı 

Program Danışmanı  
 
    Süre: 49'55"


Yayından:

Arzu Morin
              
“Türkler diğer ülkelere nazaran Fransa’da daha farklı yapıya sahiptirler. Daha çok Almanya’da yaşayan ve oraya adapte olan bir topluluktur. Hatırlanacağı gibi Fransa’ da özel bir durum vardı. İnkâr yasası. Ermeni soykırımının inkârının suç sayılmasına ilişkin hazırlanan bir yasa.  Türkler bunu reddetmiştir ve bu yasaya karşı 2011 yılının sonuna doğru çok büyük bir yürüyüş oluşturmuşlardır. Bu yasayla birlikte ilk defa Fransa’da Türk toplumu fark edilmiştir. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde Türkler Fransa’da daha örgütlü ve sesini duyurabilen bir topluluk olacaktır. 
Türkler ne kadar ülkeleri olarak Türkiye’yi görseler de Fransa’da yaşadıkları ve çalıştıkları için burayı da kendi ülkeleri olarak görmeye başlamışlardır. Eğitim açısından. Hem iş hem de Türkler ve ermeni soykırımı Fransız basınını da oldukça meşgul eden bir konudur. Fransız basını Türklere karşı olan tepkisini dile getirmiştir. Çünkü sorunlarının Ermenistan ile ilgili olduğunu düşünerek onlarla çözülmesi gerektiğini savunmuşlardır. Fransa’da ciddi bir ırkçılık söz konusudur. Adalet Bakanı Afrika kökenli Christian Tubira eşcinsel evlilik yasasını getirmiştir. Bu yasanın getirilmesiyle muhafazakar kesimlerin çok ciddi tepkisini çekmiştir. Aşırı sağ partinin başkan adaylarından biri Bakanın Afrika kökenine vurgu yapan bir fotoğrafını yayınlandı. Bir tarafa maymun resmi koyarak Tubira 18 aylıkken yazdı. Diğer tarafa Tubira’nın resmini koyarak şimdiki hali yazdı. Yaptığı bu davranışla aşırı derecede ırkçı olduğunu belirtmiştir.”

Dr. Can Ünver

“Türkiye- Fransa ilişkileri Sarkozy zamanında Avrupa Birliği nedeniyle oldukça gergin geçmiştir. Bu ilişkilerin kötü olmasının asıl nedeni Ermeni Soykırımıdır. Fransa’nın çıkarmak istediği İnkâr yasasına Türkler karşı çıktıkları için geri adım atılmıştır. Bazı Türkler Fransız isimlerini kullanmaya başlamışlardır. O derece Fransa’ya adapte olmuşlar ve benimsemişlerdir. Belçika’daki Türkler artık tescillenmiştir. Belçika’nın kendi iç sorunları vardır. Buna rağmen Göçmen konusunda özellikle Türkler için diğer ülkelere göre daha olumludur. Yüksek eğitim görmüş gençlerin asıl amacı göç etmek değil, iki ülke arasında edindiği bilgileri Türkiye’de kullanmaktır."

Erdinç Utku

“2014 yılı Türk ve Faslılar için oldukça önemlidir. Belçika ile göç anlaşması 1964’de imzalandı. 1956 yılında Vavon bölgesindeki bir maden kazasından sonra 262 madencinin hayatını kaybetmesiyle ve bunlardan 136 sının İtalyan olması nedeniyle İtalya işçilerini geri çekmiştir. Bu nedenle Belçika’da Türkiye ve Fas’tan işçi almaya karar vermiştir. Bu nedenle 2014 Türk ve Faslıların Belçika’ya göçüşünün 50. Yılı olarak önemi vardır. 2014’te Belçika’da Türk politikacı sayısının artması beklenmektedir. Belçika’ya yerleşen Türklerin %80’i Belçika vatandaşı olmuştur. Bu seçimlerde Belçika vatandaşı olmayan Türkler oy kullanamayacaklar.  Yüksek eğitim görmüş Türkler ’de Türkiye’ye geri dönme Almanya ve Hollanda’da başlayan eğilim Belçika’ ya da yansımıştır. Yani bir türlü beyin göçünden bahsediyorlar."




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder