9 Mart 2017 Perşembe

Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimine doğru: 3

14.03.2017 tarihinde Türkiye saati ile 14.05'te TRT Türkiye'nin Sesi radyosunda gerçekleştirilen yayının içeriğidir.
Gerçekleşen program kaydına bu sayfanın alt kısmındaki "yayını dinleyin" bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimine doğru: 3
Fransa’da Nisan ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda son gelişmeler?
Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları bir belirsizlik doğuracak mı?
Sağ, aşırı sağ ve sol adaylar kendi aralarında ittifak yapabilir mi?
Adayların şansı konusunda kamuoyu anketleri ne söylüyor?
Seçim atmosferinde ifade özgürlüğü ile ilgili sorunlar var mı?
Avrupa ve dünya ile ilişkileri açısından Fransa için hangi aday riskler taşıyor?
Fransa Türk toplumunun seçim davranışında bir değişiklik bekleniyor mu?
Seçim sonuçlarından hangisi Fransa’da yaşayan Türkiye kökenliler için daha olumlu bir gelişme kabul edilebilir?

Son gelişmeleri Gazeteci Arzu Morin Çakır’dan yorumları ise Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Demir Önger’den alacağız

Arzu Morin Çakır
Gazeteci – Fransa

Dr. Demir Önger
Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı

Doç. Dr. Can ÜNVER
Göç uzmanı



Arzu Morin ÇAKIR: Tüm dünyada olduğu gibi Fransa'da bir rüzgar söz konusu. Yeni bir sistem oluşuyor. Sistem karşıtı adaylar önce bu güne kadar ülke yöneten partiler yok olmak üzere. Le Pen ve Macron çok yakın gidiyorlar. Ama bir çok milletvekili Macron'u destekliyor. Çok iddialı olan merkez sağ yolsuzluk iddialarıyla geriledi. Ama herkes Trump etkisine inanıyor. Kimse sonuçları kestiremiyor. Kartlar yeniden dağıtıldığı için bütün Avrupa'da Avrupa karşıtı aşırı sağ mı yoksa AB yanlısı liberal sol mu veya liberal sağ mı kazanacak kavgası var. Bu durum aslında Avrupa'nın geleceğini belirleyecek. Bunun dışında herkes istediği adayı destekleyebiliyor. İfade özgürlüğüyle ilgili bir kısıtlama olduğunu görmedim.


Demir ÖNGER: Bazı noktaların altını çizmemiz lazım. Fransa'daki seçim hakkında bazı bilgileri vermek lazım. Şimdiye kadar sosyalist ve cumhuriyetçi olarak iki parti vardı ama şimdi bunlarda aralarında ayrılmış durumda. Fransa'da başkanlık seçiminde 500 tane imza lazım. Bu imzalar seçilmiş. Şu sırada burada 10'a yakın aday var ama sadece 6 tanesi anayasa mahkemesine bu imzayı vermiş bulunmakta. Macron ekonomi bakanıydı ve bu Fransa'da ekonomiden anlıyor, yaşı küçük ama bilgisi çok gibi görüşler var. Çoğu adayı geçmiş durumda. 2.tura Marilyn Le Pen'in kalacağı kesin, Macron karşısına gelebilecek mi bilinmez. Ama eğer gelirse kazanma şansı yüksek. 


Can ÜNVER: Henüz bu seçimin sonucunu tahmin etmek mümkün değil. Fransa diğer ülkelere göre farklı. Bunların siyasi kültürleri de farklı. Fransa gibi ülke, özgürlüklere önem veren bir ülke. Fransa'da Marilyn Le Pen'in 5 yıl cumhurbaşkanı olması bir felaket senaryosu gibi anlaşılıyor. Göçmenler adına da çok iyi bir gidişat görünmüyor gibi. Ana akım siyaset yavaş yavaş sağa kayarak oy kazanacağını düşünüyor. Bu durum aslında güçlendirmiyor tam tersine seçmenler tarafından düşündürücü oluyor. 


Derleyen: Sinem DOĞUKUT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder