19 Haziran 2017 Pazartesi

Fransa Genel Seçimlerine Macron damgası

Fransa Genel Seçimlerine Macron damgası
Fransa’da parlamento seçimlerinin ikinci turu beklendiği üzere Cumhuriyet Yürüyüşü partisinin zaferiyle sonuçlandı. Sandık çıkışı anketlerine göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi 577 sandalyeli meclise yaklaşık 361 milletvekili sokacak.
İlk turun ardından oluşan beklenti 430 civarındaydı.
Seçim sonuçlarını nasıl değerlendirmeliyiz?
Seçimlere katılımın ikinci turda daha da düşmesi ne anlama geliyor?
Fransız siyasetinde Macron ve partisi neyi temsil ediyor?
Sağ Cephe açısından sonuçlar nasıl okunmalı?
Avrupa Birliği açısından Fransa seçim sonuçları?
Almanya’da Eylül ayında yapılacak seçimlere etkisi olabilir mi?

Arzu Çakır Morin – Gazeteci/Fransa

Yrd. Doç. Dr. Sezgin Mercan
Başkent Başkent Üniversitesi
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi

Doç. Dr. Can Ünver
Göç Uzmanı

2. Bölüm
Nevzat Hoca Anlatıyor – 19. Bölüm
Prof. Dr. Nevzat Gözaydın
Kadınlar


Süre: 50'30"
 Yayından:
Arzu ÇAKIR MORİN
          "%42 oranında seçmen sandığa gitti,%58'i sandığa gitmedi. Bu kadar büyük bir fark olması Fransızların seçim sistemini düşündürdü.47 milyon seçmenin 27 milyonu sandığa gitmedi. Eğer sandığa gidilseydi,bugün Fransa bambaşka bir tabloya sahip olacaktı. Bunun nedenleri şu anda tartışılıyor. Bir numaralı nedeni Macron'a destek vermek istemeyen bir grubun olması. Diğer grup ise Macron'a destek veren grup.
           Macron,son derece pragmatik ve iyi eğitimli bir kişiliktedir. Dolayısıyla şahsi bir popüleritesi var. Macron'un temsil ettiği grup daha çok orta toplumun sorunlarında orta merkezli bir politikada birleşecek bir grup olmuştur. Macron üst düzeyde bir hükümet kurdu ve gördüğümüz kadarıyla bu tarzına devam edecek. Bu kapsamda merkez sağdan adayları çalmaya devam edecek. Fakat sol merkezle olan mesafesini daima koruyor. Önümüzdeki süreçte getireceği reformlar sol merkezi kızdıracak olan reformlar olacak. Sağ parti üçe bölünmüş durumda. Sahne tümüyle Macron'a kalmış durumda. Macron'un en zayıf olduğu nokta ise göçmen konusudur."

Sezgin MERCAN
          "Sandığa gitmeyenlerin hükümet üzerinde bir baskı ortaya koyacağını tahmin etmek gerekir. Buradan şöyle bir sonuca varmamız mümkün: Kişisel bir popülerlik var.
             Genel olarak bir siyaset krizi var. Bu kolay bir süreç olmayacak. Macron'un vaatleri içerisinde ciddi bir yatırım programı da vardır. Yaklaşık bir milyon dolarlık reform süreci,bunun hayata geçirilmesi gibi bir süreç kendisini gösteriyor. Vurgulamamız gereken bir diğer nokta sol ve sağ arasında denge kurma. Macron'un bunu reform sürecinde çözmek zorunda olduğunu görüyoruz."

Can ÜNVER
          "Bu ülkelerde birkaç önemli sorun var. Birincisi şu anda artmakta olan terör tehdidi,diğeri ise yabancı ve islamofobid gelişmeler. Bunlar da siyasi yorgunluğun sebepleri olarak değerlendirilebilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Fransa'da Macron'un başarı kazanması,ilk turda bile politikasının başarı kazanması,çok az katılım olmasına rağmen yine büyük bir başarı kazanması seçmenin tavrını izah edebiliyor. Sakinlik,sükunet istiyorlar; marjinal akımlara yüz vermek istemiyorlar ve apolitik gelişme içerisindeler. Macron'un hem cumhurbaşkanı olup hem de parlamentoda kazanmış olması kendisine büyük güç verdi. Aldığı bu güçle Fransa'nın çok ciddi sorunları ortaya çıkmıştır. Özellikle şimdi çok aktüel,sürekli bir terör saldırısına maruz kalıyorlar."


Derleyen: Ezra DEMİRHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder