27 Haziran 2017 Salı

Yurtdışında bayram

Ramazan Bayramının Türk toplumu ve yurtdışındaki Türkiye kökenliler için anlamı
Bayramın halk kültüründe yeri
Farklı kültürlerin içinde yaşayan insanlar için bayramlar ve özel günlerin yeri
Bayramlaşma, ikram  ve hediye kültürü ve yurtdışındaki çağrışımları

Prof. Dr. Nevzat Gözaydın
Halkbilimci

Doç. Dr. Can Ünver

Göç Uzmanı
  
Yayından:

Nevzat GÖZAYDIN
        "Bizde bayram kendi Türk geleneklerimize göre kutlanır oldu. Şehirler büyüdükçe aileler parçalandı. Küçük aile dediğimiz (dede, torun, enişte, amca vs.) toplumda artık hepsi bir başka yerde ve onları bir araya getirmek çok zor oluyor. Dolayısıyla da herkes kendi çapında birbirlerini ziyaret ediyor.
          Birinci kuşaktaki işçilerimizin, üçüncü ve dördüncü kuşaktaki çocukları veya torunlarının bayrama yaklaşımı çok farklı. O dönemde bayramı bayram olarak kutlayan vatandaşlarımız, artık bugün gençlere eskisi kadar söz geçiremiyorlar ve gençler aynı Türkiye'deki gençler gibi bayramlara tatil kavramı olarak bakıyorlar."

Can ÜNVER
         "Ülkede kırsal kesimden büyükşehirlere büyük bir göç oldu. Özellikle İstanbul'dan, Ankara'dan sadece tatil yerlerine değil, memleketlerine giden insanlar da çok fazla. Bayramda yurtdışında aynı havayı hissetmek mümkün değil. Yabancı bir kültürün içerisinde sizin aynı hissiyatla bayram yaşamanız söz konusu olamaz. Nitekim insanda bir burukluk,bir hüzün hakim olur. Yabancı toplumda bir dayanışmaya ihtiyaç var."

Derleyen: Ezra DEMİRHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder