4 Temmuz 2017 Salı

Hollanda’da hükümet kuruluyor mu?

Hollanda’da hükümet kuruluyor mu?
Hollanda'da 1977'deki seçimin ardından hükumet 208 günde kurulmuş, 2012'de ise sonuca 54 günde ulaşılmıştı. Ancak, 15 Mart'ta yapılan genel seçimlerin üzerinden 110 gün geçmesine rağmen hala hükumet kurulamadı.
Schippers, görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada, siyasi parti liderlerine, diğer partileri dışlamayı bırakarak koalisyon tercihlerinde esnek davranmaları gerektiğini, aksi takdirde azınlık koalisyon hükumetinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Daha önce müzakerelerde anlaşma sağlayamayan Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi, Hristiyan Demokratlar Birliği, Demokrat 66 ve Yeşil Sol parti liderleriyle yaptığı görüşme sonrasında dörtlü koalisyon hükumeti kurulması çabasına giren 75 yaşındaki Willink'in dört liderle sürdürdüğü müzakereler göç konusunda tıkanmıştı.

13 partinin 150 sandalyeli meclise girdiği Hollanda'da en az 4 partili bir koalisyon kurulması bekleniyor. Ülkedeki hiçbir siyasi parti, mecliste 20 milletvekilliği elde ederek ikinci büyük siyasi parti olan Geert Wilders'in liderliğindeki aşırı sağcı PVV ile koalisyon kurmak istemiyor.

Yeni koalisyon hükumetinin kurulması neden bir türlü gerçekleşmedi?
Yeni koalisyonu oluşturan partiler açısından bakıldığında hükumet ne vaat ediyor?
Göç kökenliler açısından koalisyonun anlamı?
Türkiye kökenli toplum açısından koalisyonun anlamı?
Mülteciler konusunda Hollanda'nın yeni hükumetinden nasıl bir yaklaşım bekliyoruz?
Yusuf Özkan -  Amsterdam/Hollanda
Gazeteci

Ahmet Azdural – Amsterdam/ Hollanda
Hollanda Türkler için Danışma Kurulu (IOT) Müdürü

Doç. Dr. Can Ünver
Göç Uzmanı

Nevzat Hoca Anlatıyor – 21. Bölüm
Prof. Dr. Nevzat Gözaydın

Süre: 50'
Yayından
Yusuf ÖZKAN
"15 Mart seçimleri sonrası Hollanda için tarihi fırsat deniliyordu. Çünkü uzun yıllar sonra ilk kez 4 partili bir koalisyon olasılığı doğmuştu ve bütün kesimleri kucaklayacak, bütün görüşlerin bir olacağı geniş tabanlı koalisyon beklentisi vardı ancak yeşil sol partinin gelir dağılımındaki eşitsizlik ve göç konulardaki ısrarı nedeniyle koalisyon çıkmaza girdi. Tekrar belirsizlik gündeme geldi, seçimden sonra 110. gün olmasına rağmen hükümet kurulamadı. Bir taraftan Hollanda’da yeni yılın bütçesinin hazırlanması ve Ağustos ayında bütçe yasa tasarısının ele alınması bekleniyor. Ancak yeni hükümetin yetişmesi mümkün değil bu neden ile şuan mevcut olan eski hükümet bütçeyi hazırlayacak. Ancak bu konuda da işçi partisinin öğretmen maaşlarının artırılması konusunda ısrarı nedeniyle küçük kriz yaşanıyor. Çünkü hükümetin diğer ortağı liberal sağ parti buna karşı. Ayrıca göçmenlere daha olumlu bakan tek parti demokratlar 66 partisi."

Can ÜNVER
"Hollanda siyasetinde diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bir muhafazakârlaşma eğilimi var.  Bir türlü hükümeti kuramıyorlar ve bunların karşısında aşırı sağ ırkçı eğilimli parti Geert Wilders’ın partisiyle iş birliği yapmaya kalkışmıyorlar. Aslında bu Hollanda açısından çok olumsuz bir durum bu yüzden bir erken seçime gitmeden belli ödünler vererek siyasi partilerin bir araya gelerek bu hükümeti kurmalarında yarar var. Aksi halde Hollanda’da ki bu kriz ekonomiye de yansıyacaktır. Ekonomiye yansımasıyla bundan en çok sıkıntı görenler göçmen kökenliler oluyor. Aslında siyasette çok karamsar olmak gerekmez çünkü çok hızlı değişimler oluyor. Fakat şuan ki görünümüyle Hollanda siyaseti çok iç açıcı değil."

Ahmet AZDURAL
"15 Mart’ta yapılan seçimlerde o zaman iktidar da bulunan Liberal Parti ile İşçi Partisi büyük bir kayıpla çıkmışlardı ama buna rağmen Liberal Parti en büyük parti olma özelliğini korudu bunun karşısında sosyal demokratlar tarihinin en büyük yenilgisini alarak Millet Meclisi’nde 38 sandalyeden 9 sandalyeye düştü. Ülke politikasına etkisi minimalice olmuş durumda. Özellikle göçmenler ve mülteciler konusu partiler arası anlaşmazlığın temelini oluşturdu. Bunun yanı sıra çevre politikaları da bir nedendi ama belirleyici olan göçmenler konusuydu.  Yeşil sol göçmen ve mülteciler üzerinde yapılmak istenilen anlaşmalara karşı çıktı. Hıristiyan Demokrat Parti’nin özelikle bu referandumdan sonra en çok gündeme getirdiği konu da çifte vatandaşlık hakkının sınırlandırılması yönünde oldu. Türkiye kökenli 7 milletvekili var şuanda. Genel açıdan Hollanda’da ki Türk sayısına bakıldığında ve oranlandığında Türkiye’nin buradaki siyasette yüksek oranda temsil edildiğini söyleyebiliriz. Şuan Hollanda da dörtlü koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor ve eğer kurulursa geriye bir tek azınlık hükümeti oluşturma kalıyor. Ayrıca eğer Ağustos ayına kadar bir hükümet kurulmazsa gelecek yılın bütçesini de önceki hükümet hazırlamak zorunda kalacak. Bu nedenle şuan koalisyon görüşmelerindeki partilerde bu durumdan memnun gibi, önceki hükümet görevli ve bütçeyi hazırlama aşamasında bu da gelir dağılımı açısından olumlu olarak yansıyor."

Derleyen: Sinem DOĞUKUT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder