11 Temmuz 2017 Salı

Almanya-Türkiye ilişkilerinde son dönem

Almanya-Türkiye ilişkilerinde son dönem
Almanya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 zirvesine katıldığında halka seslenme isteğini uygunsuz buldu.
Almanya'da Türk bakanların konuşacağı etkinliklerin iptal edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya’nın bu tutumunu "siyasi intihar" olarak nitelendirdi. Berlin'de Başbakanlık binasının önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bazı dünya liderlerini hedef alan pankart açıldı.
İki ülkenin ekonomik ilişkileri ve ticari ortaklığı ne düzeyde?
Mülteci anlaşmasının ilişkilerdeki yeri?
İncirlik krizi ve ilişkiler?
Gazeteci Deniz Yücel neden bir sorun oluşturuyor?
DİTİB Casusluk soruşturması ne anlama geliyor?


Yrd. Doç. Dr. Sezgin Mercan
Başkent Başkent Üniversitesi
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi

Doç. Dr. Can Ünver
Göç Uzmanı

Nevzat Hoca Anlatıyor – 22. Bölüm
Prof. Dr. Nevzat Gözaydın
Kuşak Çatışması



Yayından:
Sezgin MERCAN: G20 zirvesi aslında içeriği bakımından bir tanışma niteliğini de barındırıyor. Trump olsun Macron olsun bir nevi kendilerini gösterdikleri bir zemin. Sadece ekonomik değil, terörle mücadele konularına da değinildi. Türkiye ile diğer ülkelerin ilişkilerini yakından takip ettik. Almanya- Türkiye’ye bakarsak bu anlamda çok değişen bir şey olmadı. Ekonomik-ticari ilişkiler önemli. Son dönemlerde belli konuları öne almamız gerekirse bu ekonomidir.  Siyasi düzeyde gerilen ilişkilerin iş dünyasına yansımamasının en önemli sebeplerinden biri de ekonomik ilişkilerin göz ardı edilemeyecek seviyede olmasıdır. Bilinmesi gerekiyor ki ekonominin ötesinde bu gerginliğin başlangıç noktası 2016 da alman meclisinde Ermeni Soykırımı iddialarının tanınmasıyla başladı, Türkiye buna itiraz etmişti. Bu şekilde başladı. Daha sonra casusluk faaliyeti tartışması, Deniz Yücel’in tutuklanması, kaçakları geri vermeme vs. derken büyük sorun haline geldi. Hukuki süreçler işin içine girdi.

Can ÜNVER:
 ”G20 liderler zirvesi aslında sorunsuz. Hatta olumlu bir gelişme de var, korumacılığın önlenmesi ve serbest ticaretin artırılması gibi. Türkiye açısından da Cumhurbaşkanımız birçok liderle ikili görüşmeler yaptı. Ama Almanya-Türkiye arasında bir gerginlik var. Böyle bir gerginliğin olması da mantık dışıdır. Türkiye ve Almanya birbirlerine muhtaçtır belli konularda. Birlikte hareket ettiklerinde de her iki ülkede kendi için faydalı bir şeyler yapabilir. Seçimlerin neredeyse sonuçları belli.  Aşırı sağ ırkçıların söylemlerine ana akım siyaset prim verdikçe, onların oyları yükseliyor. Ve yeni ittifaklar söz konusu olmaya başlayabilir.

Derleyen: SİNEM DOĞUKUT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder