28 Nisan 2015 Salı

Ermeni sorunu ve tehcir…

TRT Türkiye'nin Sesi Radyosu "Biz burada kalıcıyız" programı
28 Nisan 2015 Türkiye saatiyle 14.05'te yapılan canlı yayının içeriği:


Ermeni sorunu ve tehcir
Geçtiğimiz hafta 24 Nisan’a yönelik Ermenistan ve Ermeni diasporasının çabaları ne sonuç verdi? – (Fransa’dan Arzu Morin Çakır aktaracak)
Özellikle Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenliler için sorunun anlamı
Ermenistan ve Ermeni diasporasının tehcirle ilgili propagandası ve gerçekler,
Ermeni sorunu konusunda kalıcı çözüme ulaşmak mümkün müdür?

Arzu Morin Çakır - Paris
Gazeteci

Doç. Dr. Güray Kırpık
Tarihçi

Hakan Gökpınar
Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi

Dr. Can ÜNVER

26 yorum:

  1. Sayın Hakan Hocam,
    Avrupa Parlamentosu'nun böyle bir karar alması ki sizin dediğiniz gibi yanlış belgelerle,tek taraflı...
    Biz sesimizi çıkarmadıkça bu böyle devam edecek sanırım!
    Ben açıkçası bugün daha bir aydınlandım bu konuda...
    Çok güzel bir proğram olmuş,yine kanıtlayıcı bilgilerinizle konuştunuz,tıpkı derslerimizde olduğu gibi...
    ''Türk'ün Türk'ten Başka Dostu Yoktur.''
    Mustafa Kemal Atatürk
    Hocam bu programı dinleyince bunu birkez daha anladım.

    Bartın Üniversitesi İşletme bölümü Özlem ÇETİNER

    YanıtlaSil
  2. Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederiz Hakan Hocam.

    YanıtlaSil
  3. Çok beğendim..Süper bir konuşma olmuş Hakan hocam..Ağzına sağlık kardeşim..İhtiyaç var sizlere..

    YanıtlaSil
  4. Hakan hocam cok guzel ifade ettiniz bizleri aydinlattiginiz icin cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Her zamanki gibi bilgilerinizle bize yol gösterdiniz. Ben öğrenciniz olarak şanslı olduğumu düşünüyorum. Teşekkür ederiz...

    YanıtlaSil
  7. hakan hocam çok güzel ifade etmişsiniz bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Sizler bizleri aydınlattıkça tazminat,toprak planları hayal olacak, belgelerle tartışmaya dahi yanaşmayan Ermeniler ve diğerleri kazdıkları kuyuya kendileri düşeceklerdir. Başta Hakan Hoca'ma ve diğer büyüklerime teşekkürlerimi sunuyorum, var olun.

    YanıtlaSil
  9. Sizler bizleri aydınlattıkça tazminat,torak planları hayal olacak, gerçek belgelerle tartışmaya yanaşmayan Ermeniler ve diğerleri kazdıkları kuyuya kendileri düşeceklerdir. Başta Hakan Hoca'ma ve diğer büyüklerime teşekkürlerimi sunuyorum, var olun.

    YanıtlaSil
  10. Hakan hocam
    Öncelikle belgeler, örneklerle bilgilerinizi daha da güçlendirdiğiniz Icin teşekkürler. Ve anlattığınız olaylarda sözde din adamı ve misyoner johannes lepsius'un nasıl biri olduğunu simdi daha da iyi anladım. Eminim böyle örneklerle, böyle bilgilerle çoğaldıkça bunları atlata biliriz. Arkadaşımın da dediği gibi Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur.Tebriklerimi ve saygılarımı sunarım

    Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi
    Ömer MERCİMEK

    YanıtlaSil
  11. Ermeni sorunu Osmanlı Devleti'nin bir iç sorunuymuş gibi görünse de ilk ortaya çıktığı tarihten itibaren uluslararası ilişkileri yakından ilgilendiren etkileri olmuş,sürekli olarak birden fazla devlet sorunun içinde yer almıştır.Ermeniler,Osmanlı İmparatorluğunu'nun önemli etnik gruplarından biri olmuş ve ayrılıkçı-ulusçu taleplerde bulunmadıkları uzun yıllar boyunca millet sınıflandırması içinde geniş dini ve sosyal hürriyetlerden büyük ölçüden sorunsuz bir şekilde yararlanmışlardır.

    Ermeni sorunu belirli dönemlerde etkisini arttırdığından,belirli dönemlerde ise adeta ''uyuma dönemi''ne girdiğinden bu çalışmada belirli dönemler üzerinde detaylı bir şekilde durulmazken ,1970 ve 1980'li yıllar örneğinde olduğu gibi sorunun etkisini nispeten arttırdığı yıllar daha geniş bir açıdan ele alınacaktır.Belirtilmesi gereken bir diğer nokta da sorunun Türkiye'nin ikili ilişkilerine etkisi ele alınırken bazı ülkeler üzerinde özellikle daha fazla durulmasıdır.Bu ülkeler temelde ABD,AB,Rusya ve Fransa olarak belirlenmiştir.Bu sıralamada söz konusu ülkelerin Ermenilerin en çok faaliyet gösterdikleri ülkeler olmasının yanında , Türkiye'nin en yoğun ilişkilere sahip olduğu ülkeler olmasının da etkisi vardır.

    Geçen seneler derslerde Hakan Gökpınar hocamız bizlere sene sözde Ermeni Meselesi'nin 100. yıldönümü olacaklar ve bu sefer çok daha ileri gidecekler her şeyi deneyecekler.Bunun için de şimdiden hazırlıklara ve çalışmalara başladılar demişti.Ne kadar haklı olduğunu şimdi daha iyi anlayabiliyoruz.

    Emre AYDOĞDU- Bartın Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

    YanıtlaSil
  12. Hakan hocam çok güzel açıklamış. Olmayan bir şeyi ispat etmek için nasıl yalanlara ihtiyaç duyduklarını. Aklı olan hiç bir insanın bu yalana inanmaması gerekir. Şöyle ki Osmanlı kültüründe soykırım gibi iğrenç bir anlayış olsaydı şu anda Viyana'dan Arabistan'a kadar Türkçe konuşuluyor olurdu. Osmanlı soykırım yapacak bir imparatorluk olsaydı gücünü hoşgörü ile değilde baskı ve adam öldürme ile gösterir, şu anda var olan hiç bir büyük devlet var olmazdı. Ermenilerin seslerinin sadece bizden yüksek çıkması sebebiyle alakası olmayan yerlerde alakası olmayan insanlar Türkiye karşıtı eylem veya gösteri yapıyorlar.
    Ve ayrıca bu tartışmaların son zamanlarda artmasının nedeni Türkiye'nin artık gelişen bir ülke konumuna gelmesidir. Yüce Atatürk'ün arzu ettiği muasır medeniyet seviyesine yükselmemizi istemeyen büyük devletler (!) desteklerini artırmışlardır. Sözde ermeni soykırımına şiddetle karşı çıkan ve bunu her platformda dile getiren bir cumhurbaşkanına sahip olmamızı kendilerine yedirememişlerdir.
    Hocam ben şu anda Çek Cumhuriyeti' ndeyim. Bir sürü insanla tanıştım Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelen. İnanın Türkiye hakkında bildikleri en büyük şey kebap. Başka hiç bir fikirleri yok. Doğal olarak İslam hakkında bildikleri de kendi televizyonlarında gazetelerinde gördükleri şu anda Arap dünyasını karıştıran CIA destekli teröristlerle sınırlı. Burada bizim hatamız ülkemizi hatta kendimizi iyi tanıtamıyor olmamız. Bir başka sıkıntımız ve benimde en çok üzüldüğüm nokta burada yaşayan yada buraya gelen Türkler çok uygunsuz çok yanlış şekilde yaşıyorlar. Üzülerek söylüyorum ki bende Türkiye ve Türkler hakkında hiçbir şey bilmeseydim bunlara bakıp aynı şeyleri düşünürdüm. Yani benim burada gördüğüm Avrupayı yada Almanyayı suçlamadan önce kendimizi toplumumuzu düzeltmemiz gerekir.
    Ermeni meselesine kalıcı çözüm yada daha büyük sorun olan İslamofobi veya Türkofobi yi ancak insanlara yüksek Osmanlı ahlakına sahip olduğumuzu göstererek, soykırım yapabilecek kadar aşağılık atalarımız olamayacağını onlara yaşayış biçimimizle göstererek, anlatarak çözebiliriz.
    Hakan Hocam;
    Burada en büyük görev siz gibi değerli hocalarımıza düşüyor. Allah yardımcınız olsun.

    Saygılar ,

    Ebubekir ÖZTÜRK
    Bartın Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

    YanıtlaSil
  13. Değerli Hakan Hocam'ın ak tüyü ak sütte tespit edercesine titiz araştırmalariyla beraber yaşanmışlıkları ve tecrübeleriyle de böylesine önemli bir konuya ışık tutmasına ihtiyacımız vardı..Teşekkürler Hocam..

    YanıtlaSil
  14. Hakan GÖKPINAR bizlerin şansı sizin gibi bilgili,saygıdeğer hocamızın olması.Sizin bizlere anlattıklarınızla TÜRK MİLLETİ Gençleri olarak dünya ya karşı daha bilinçli ve daha bilgiliyiz .Biz MÜSLÜMAN aleminin temsilcisi olduğumuzdan dolayı bizlere inandığımız değerler ile saldırmaya başladılar.Unutmayalım ki 'HAVLAYAN KÖPEK ISSIRMAZ' .Hepsinin sonu TÜRK'ün elinden olacaktır . ALLAH TÜRKÜ KORUSUN .NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.

    YanıtlaSil
  15. Değerli HAKAN hocam başarılı bir konuşma yapmışsınız tarafsızlığınızı korumuşsunuz Türkofobi ve islamofobi ye sıkça değinmişsiniz genel hatlarıyla çok güzel bir konuşma olmuş tebrik ediyorum başarılarınızın devamını diliyorum. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  16. Değerli HAKAN hocam başarılı bir konuşma yapmışsınız tarafsızlığınızı korumuşsunuz Türkofobi ve islamofobi ye sıkça değinmişsiniz genel hatlarıyla çok güzel bir konuşma olmuş tebrik ediyorum başarılarınızın devamını diliyorum. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  17. Değerli HAKAN hocam başarılı bir konuşma yapmışsınız tarafsızlığınızı korumuşsunuz Türkofobi ve islamofobi ye sıkça değinmişsiniz genel hatlarıyla çok güzel bir konuşma olmuş tebrik ediyorum başarılarınızın devamını diliyorum. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  18. Değerli HAKAN hocam başarılı bir konuşma yapmışsınız tarafsızlığınızı korumuşsunuz Türkofobi ve islamofobi ye sıkça değinmişsiniz genel hatlarıyla çok güzel bir konuşma olmuş tebrik ediyorum başarılarınızın devamını diliyorum. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  19. Bir asırdır aşılamayan hatta gittikçe kötü hal alan bu soruna sizin ve değerli hocalarımızın dedikleri gibi akademisyen öncülüğünde başlanmalı. Ermeniler kendi asılsız, çarptırılmış belgeleriyle tüm dünyayı inandırmış; buna ''soykırım'' diyebiliyorlarsa bu bizim hatamızdır. Artık dur deme zamanı geldi,geçiyor bile.

    YanıtlaSil
  20. Kıymetli hocalarım bana alınmayın ama keşke her dönemde konuşulsa bu konular ermeniler 100 yıldır hazırlık yaptılar biz son 10 yılda biraz biraz son yılda az yeterli düzeyde konuşmaya başladık ama çok önemli bilgilere değinmişsiniz öncelikle hakan hocama ve diğer hocalarıma saygı şükranlarımı sunuyorum
    İslam Çağrı SARIKAYA
    Bartın Üniversitesi

    YanıtlaSil
  21. Değerli Hakan Hocam . Ortada olan asıl belgelerin sizinde dediğiniz üzere sansürlenmesi çok açık bir şekilde orta da olup nasıl değiştirildiğini çok iyi açıklamışsınız. eski zamanın hukukçuları bu durumu savunmadıkları aşikar. Hocam sizi tebrik ediyorum bizleri bilgilendirmeye devam ediyorsunuz . emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Avrupa toplumu, savaş ile tam anlamıyla bölemediği İslam ve Türk ulusları bir takım sözde suçlar ile ayrıştırmaya çalışıyor ve bu söylemlerin de reklamını çok güzel yaparak tan bizlerin de bunu kabul etmesini amaçlıyorlar ama biz tarihimize ve o tarihimizi bizlere aydınlatan tarafsız aydınlarımızın sözlerine itibar ettikçe onları kulak verdikçe bu takım oyunlara düşmeyeceğiz. Araştırmalarınızda başarılar diliyorum Hakan Hocam...

    YanıtlaSil
  23. Hakan hocam bizi engin bilgileriniz,deneyimlerinizle ve yaşanmışlıklarınızla aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.Bu tür bilgilerle bize daha çok yardımcı olmanız dileğiyle.

    YanıtlaSil
  24. Hakan hocam bu engin bilgilerinizle,deneyimlerinizle ve yaşanmışlıklarınızla biz genç nesili aydınlattığınız için size çok teşekkür ederiz.Bu bilgilerin devamının gelmesi dileğiyle.

    YanıtlaSil