20 Eylül 2017 Çarşamba

Almanya`da seçim öncesinde adayların anadil Türkçe ve Almanya-Türkiye ilişkilerine bakışı

Kültür ve Eğitim Derneği KUBİ, Federal Meclis'e Frankfurt'tan aday olan parti temsilcilerini bir panelde buluşturdu

 
Almanya`da seçim öncesinde adayların anadil Türkçe ve Almanya-Türkiye ilişkilerine bakışı 

Kültür ve Eğitim Derneği KUBİ, Alman Partileri’nin Federal Meclis’e Frankfurt’tan aday olan temsilcilerini bir panelde buluşturdu.

Kültür ve Eğitim Derneğinin (KUBİ) düzenlediği ve Frankfurt`tan seçimlere katılacak adayların katıldığı ‚Diyalog‘ adlı panelde eğitim ve çalışma hayatı ile ilgili sorunlar ele alındı. KUBİ Genel Başkanı Arif Arslaner, Türkçenin Alman okullarında ikinci yabancı dil olarak verilmesi konusunda destek beklediklerini belirterek, son zamanlarda gerilen Türk Alman ilişkilerinin eski düzeye getirilmesi için çaba göstermelerini istedi.

Sunuculuğunu KUBI Halkla İlişkiler sorumlusu Feyza Morgül’ün yaptığı panele, Hıristiyan Demokrat Partiden (CDU) Dr. Matthias Zimmer, Sosyal Demokrat Partiden (SPD)  Ulli Nissen, Yeşillerden (Grüne) Omid Nouripour, Sol Partiden (Linke) Monika Christann Liberal Partiden (FDP) Katharina Schreiner partilerini temsilen katıldı.

Türkçenin Alman okullarında ikinci bir yabancı dil olarak okutulması konusu üzerinde düşünülmesi gerektiğini belirten CDUdan Dr. Matthias Zimmer, Almanya Türkiye İlişkilerinin son zamanlarda gerilmesinin diyalogla aşılabileceğini, Türkiyenin ABye alınmasına karşı olduklarını belirtti. Zimmer, Türkiye’deki sorunların Almanya’ya taşınmaması gerektiğini de kaydetti.

SPDden Ulli Nissen mültecilerin aile birleşimine yönelik kısıtlamaları kaldırılacağını söyledi. Niessen Türkçenin Alman okullarında seçmeli ikinci bir yabancı dil olarak öğretilmesini desteklediklerini belirterek, genelde eğitimin parasız yapılmasından yana olduklarını zaman içinde yüksek öğrenim harçlarının tamamen kaldırılmasını istediklerini belirtti.

Yeşillerden Omid Nouripour, ilticacıların yaşadıkları şehir ve çevresi dışında seyahat etmelerine getirilen yasağınkaldırılacağını ve toplu halde barınmaları uygulamasına son verileceğini belirtti. Nouripour, aile birleşiminin kolaylaştırılmasını ve  Türkçenin Alman okullarında seçmeli ikinci bir yabancı dil olmasını destekleyeceklerini söyledi.

Sınır dışıları tümüyle reddeden Sol Parti temsilcisi Monika Christan, en az 5 yıl Almanyada yaşayan geçici oturumlu veya kaçak yabancılara oturum hakkının tanınmasından yana. Sol Parti aile birleşiminin birinci derece dışındaki aile bireyleri için de geçerli olmasını istiyor. Sol Parti adayı Christan Türkçenin seçmeli yabancı dil olarak okutulmasını ise desteklediklerini belirtti.

Liberal FDPnin temsilcisi Katharina Schreiner de mülteci kotasına karşı olduklarını, kriz bölgelerine yönelik sınır dışıların ancak savaşlar bittikten sonra mümkün olmasını vaat ediyor. FDP, AB ülkelerinin mülteci paylaşımının zorunlu olmasında ise ısrarlı. FDP temsilcisi, Türkçenin yanı sıra diğer dillerin de seçmeli yabancı dil dersi olarak okutulmasını destekleyeceklerini belirtti.

KUBİ hakkında daha fazla bilgi için: www.kubi.info

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder