15 Ocak 2014 Çarşamba

Biz burada kalıcıyız - 15 Ocak 2014

Misafir İşçilikten Etnik Azınlığa: Belçika Türk toplumu

Göç Anlaşmasının imzalanmasının 50. Yılı dolayısıyla planlanan etkinlikler
Türkiye kökenlilerin Belçika toplumu içindeki yeri
Türkiye’den Belçika’ya gidenlerin Belçika’ya götürdükleri kültürel değerler
Türkiye kökenlilerin Belçika’da yaşama katılım düzeyi 
2013’te yapılan seçimler sonunda siyasi katılımla ilgili durum 
Türk toplumunun kendi içindeki örgütlenme düzeyi 
Belçika Türk toplumunun üyeleri ne kadar Belçika yurttaşı?
Göç kökenliler açısından bir ülkenin yerleşik yurttaşları olmak nasıl politikalar gütmeyi gerektiriyor?
Belçika’nın entegrasyon politikası, yaklaşımı
Belçika’daki Türk kökenli toplumun çalışma ve eğitim durumu…, Çeşitli istatistiki bilgiler
2014’ün Belçika açısından anlamı
Göçmenlikten yurttaşlığa geçişte engeller, fırsatlar
Göç kökenlilerin bulundukları ülkede hayata tam katılımının olmazsa olmaz koşulları ve Avrupa genelinde katılımla ilgili durum 

Tülin Erkal Kara

Bursa Milletvekili
Milli Savunma Komisyonu Üyesi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Üyesi

Rıfat Can













Rıfat Can/Belçika
Belçika Türk Dernekleri Birliği Başkanı

Doç. Dr. Murat Erdoğan
Hacettepe Üniversitesi
Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü

Dr. Can Ünver
Göç Araştırmacısı
Program Danışmanı


M. Murat Erdoğan, O. Can Ünver,
 T. Erkal Kara, D. Beyhan Günalp
Süre: 49'40"

T. Erkal Kara, D. Beyhan Günalp

M. Murat Erdoğan,
O. Can Ünver, T. Erkal Kara

Yayından:


Rıfat Can:
2014 Yılının Türklerin Belçika’ya gelişinin 50 yılı olması nedeniyle çeşitli etkinlikler yapılacak. Bu etkinlikler çerçevesinde hükümetler arası de var. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının oluşturmuş olduğu bir heyetle büyükelçiliğimizin de önderliğinde komite oluşturduk.  Burada ortaklaşa çalışmalar gerçekleştirilecek. Büyük bir Belçikalı kitlenin de katılımını bekliyoruz. 21 Ocak tarihinde sayın Başbakanımız ve Başbakan yardımcımız Emrullah İşler bey de Belçika’da olacaklar. Buranın içişleri bakanlığının yardımlarıyla bir sempozyum, arkasından da açılış resepsiyonuyla startı verilmiş olacak bu etkinliklerin.  Onu müteakiben bizim yapacağımız etkinlikler hususunda bilgi akışı aktarabilirim; Burada ilk olarak “Vefa” resepsiyonu diyoruz, bir çok bölgelerde, valiliklerde ilk gelen birinci nesile Vefa resepsiyonları düzenleniyor. Hatta sembolik olarak onlara şükran plaketleri takdim edilecek. Bir diğer konu ise Belçika’da Türk dostu olan, buradaki bu uyuma katkı sağlamış olan Belçikalı ve Türk değişik topluluklardan 50 kişiye 50. Yıl olması vesilesiyle ödüller verilmesi düşünülmektedir. Ayrıca kadınlara, gençlere yönelik çalışmalar var. Dünya kadınlar günü vesilesiyle de 8-9 Martta Brüksel’de ve değişik yerlerde kadınlarımızla ilgili sempozyum düzenlenecek ve başarılı olmuş Türk bayanlarına da ödüller verilmesi düşünülüyor. Yine uzun yıllardır Şiir ve Edebiyat günleri düzenlemekteydik. Bu sene bu Şiir ve Edebiyat gününü 50. Yıla uygulayarak  50 tane şiir ve kompozisyon yarışması açmış durumdayız. Bunları kitapçık haline getireceğiz. Ramazan ayı içerisinde dinlerle diyalog olarak çeşitli din mensuplarını bir araya getireceğimiz bir iftar programı gerçekleştirilecek. Ayrıca Türkiye’den Galatasaray kulübü burada bir dostluk maçı yapacak . Bunun yanı sıra bir fuar organize edilecek. Bu kültür haftasında Türk Kültürü ve Mutfağı sergilenecek. Buradaki ağırlığımız geçmiş yıllara nazaran daha fazlalaştı, çünkü Belçika buradaki yabancılara seçme ve seçilme hakkı ve çifte vatandaşlık hakkı sunmuş durumda. Ondan dolayı da çok sayıda Belediyelerde, yerel yönetimlerde ve parlamentoda Türk kökenli insanlar da mevcut. Şuan Türk toplumu olarak Belçika’da saygın bir yerdeyiz.

Tülin Erkal Kara:
Ben bir gurbetçi aile çocuğuyum. Babam oraya ilk gidenlerden. 50 yıla bizler  4 jenerasyon sığdırmışız. Birey, dünyanın her yerinde aynı birey.  Aynı acılara üzülüyor insanlar ve aynı sevinçlerle aynı mutluluklara sahip oluyoruz. Dolayısıyla hiçbirimizin birbirimizden farkı yok. Önemli olan prensiplerinizi ve yol güzergahlarınızı iyi seçebilmektir. Türkiye’nin o dönemde demokrasiye ihtiyacı olduğunu hissettim. Bizde yarım kalmış bir demokrasi vardı. Henüz gelişmemiş  bir ülkemiz vardı.  İlk Türk bakan Belçika’da çıktı. 220,000 Türk yaşıyor Belçika’da ve bunun 160,000’i Belçika vatandaşı, çifte vatandaş olmuşlar. Belçika nüfusunda Emirdağlılar çok. Türkiye’yi  en iyi şekilde bu 50. Yıl göçüyle biz tanıtacağımızdan son derece eminim. İnsan olarak birimizin birimizden hiçbir farkı yok. Dünya’nın hangi noktasında yaşarsanız yaşayın insan olma zaten başlı başına önemli.

Dr. Can Ünver:
Yoğunluk sayı itibariyle Almanya’da olduğu için Almanya dışındaki ülkelerdeki vatandaşlarımızın durumları pek önemsenmezdi eskiden. Belçika hükümetinin bugüne kadarki sunduğu imkanlar başka ülkelere nazaran daha iyi. Çifte vatandaşlık sorun olmaktan çıktı, oradaki Türklerin %80’i çifte vatandaş. 

Doç. Dr. Murat Erdoğan: 
Geçmiş dönemlerde yurtdışındaki Türklerden gelip bizim meclisimize girenler oldu. Demokratik toplumlarda yaşayan insanlarımız, o demokratik terbiyeyi almış oluyorlar. 2015 seçiminden sonra yurtdışından gelip meclisimize girenlerin sayısı artacak diye tahmin ediyorum.  Hümanist düşünce, bizim genlerimizde olan bir şey. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder