8 Ocak 2015 Perşembe

Düşünceye karşı terörist saldırıyı lanetliyoruz

Düşünceye karşı terörist saldırıyı lanetliyoruz 
ve İslam'la hiçbir şekilde bağlantı kurulmamasını diliyoruz 
Fransa'da mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yönelik terör eylemi
başkent Paris'in Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen gösteriyle protesto edildi

Fransa’da ünlü mizah dergisi Charlie Hebdo, dün 250 yıllık Fransız basın tarihinin en vahim terör eylemine hedef oldu. Derginin Paris’in merkezindeki binasına kimliği belirsiz 3 kişi tarafından yapılan saldırı sonucu 10’u gazeteci 2’si polis memuru olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti. Saldırıya tepki yağdı.

Fransa’da ünlü mizah dergisi Charlie Hebdo’ya dün yapılan terörist saldırıda 10’u gazeteci 2’si de polis memuru olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti. Tüm dünyada tepki çeken saldırıda 5’i ağır 10 kişi de yaralandı. Charlie Hebdo’nun Paris’in merkezindeki binasına kimliği belirsiz 3 kişi tarafından yapılan saldırıda hayatını kaybedenler arasında Fransa’nın ve derginin en önemli karikatüristlerinden Charb, Jean Cabu, George Wolinski, Bernard Maris ve Tignous da yer alıyor.

Böyle bir saldırıyı lanetliyoruz.
Terörün nereden gelirse gelsin özgürlüklere karşı en önemli tehdit olduğunun bilincindeyiz.  
Saldırının Almanya'da 2014 sonlarında alevlenen ve 2015 yılına sarkan ve İslam karşıtı bir görüntü veren PEGİDA eylemlerinin tırmandığı bir döneme rastlaması sağduyu sahibi herkesi rahatsız etmelidir.



Saldırıya tepkiler:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris’teki terör saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye olarak, “Charlie Hebdo” dergisinin Paris’teki merkezinde 12 kişinin hayatını kaybetmesine ve 20 kişinin yaralanmasına yol açan menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz.
Dost ve müttefik ülke Fransa’ya bu acılı gününde başsağlığı diliyor, saldırının faillerinin en kısa sürede yakalanarak adalete teslim edilmelerini bekliyoruz. Bu vesileyle, terörün dininin ya da milliyetinin olamayacağını ve hiç bir gerekçeyle mazur gösterilemeyeceğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Paris’te yaşandığı türden terör saldırıları, farklılıklara tahammülsüzlüğün ve nefret söylemlerinin yol açtığı gerginlikler, dini ve kültürel farklılıkları düşmanlık gerekçesi olarak sunma girişimleri karşısında hepimizin ortak tavır sergilemesi büyük önem taşımaktadır. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, terörizmin her türüyle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edecektir.
Bizleri derinden üzen terör saldırısında hayatlarını kaybeden masum insanlar için taziyelerimizi sunuyor, yakınları başta olmak üzere tüm Fransa halkına metanet ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi.



............
CHP MYK adına yapılan açıklamada, “Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıda 12 kişinin öldüğü ve 4 kişinin yaralandığı menfur saldırıyı CHP ailesi olarak büyük bir nefretle kınıyor, bu saldırganların bir an önce yakalanması ve cezalandırılmaları hususunda Fransız devleti ve halkının yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. 
Ölenlerin ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Son zamanlarda İslam dininin bütün yüce değerlerini ayaklar altına alan, İslam adını kullanarak insanlık dışı katliamlar yapan terör örgütlerinin giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Bu örgütlerin tüm dünya için daha büyük bir tehdit haline gelmesi, Müslüman, Hristiyan, Yahudi, gibi hiçbir din ve inanç ayırımı yapmadan hepimizin bu ortak düşmana karşı birlikte mücadele etmemizi zorunluluk haline getirmiştir.
Başta İslam dininin bir barış ve kardeşlik dini olduğunu bilen gerçek Müslümanların bu canilere karşı kendi ülkelerinde gerekli tedbirleri alıp bu teröristleri içlerinden defetmeleri büyük önem taşımaktadır. Özgür düşünce ve ifade hürriyetini algılayamayacak, basın özgürlüğünü kavrayamayacak ölçüde bağnaz çevrelere ise çağrımız, dini hisleri rencide olduğu zaman dahi “bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmektir” ilkesini hiç akıllarından çıkarmamalarıdır” denildi. 
............
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Fransa'daki saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
İşte Görmez'in açıklamalarından satır başları:   
Müslümanlar olarak terör ve şiddete dayalı hiçbir eylemi tasvip etmemiz mümkün değildir. Bizler Allah’ın dinine Allah’ın barış mesajına ve bu mesajı ileten tüm peygamberlere inanan insanlarız. Bu saldırıyı düzenleyenler, onları yönlendirenlerin ne Allah’a inancı ne de herhangi bir dine inancı olabilir.

HER TÜRLÜ EYLEMİ LANETLEMELİDİR 
Başta İslam olmak üzere bütün dinlerin insana hayat vermeyi hedefler. Bütün insanlık vahşete dehşete ve ölüme sebep olacak her türlü eylemi lanetlemelidir. Şiddet ve terör ne amaçla gelirle gelsin neden ve gerekçe gösterilmeden insanlık suçu kabul edilmelidir.
İslam peygamberi Hz Muhammed’in adının kullanılarak yapıldığı bu katliam, Hz Muhammed’in insanlığa kazandırdığı yüce değerlerini yok etmeye yöneliktir.

BU SALDIRI...
Bu saldırı İslam’ın ve mensuplarına doğrudan yapılmış bir saldırıdır.
kullandırarak akıl ile alay ediyorlar. Bu eylem de diğer terör eylemlerinden olduğu gibi Müslümanların en teme kavramlarını çarptırmaya çalışılıyor.

EN AZ EYLEMİN KENDİSİ KADAR ZARARLIDIR
İslami simgelerin kullanılmasını hatta çalınmasını kabul etmek mümkün değildir. Bu eylemi İslamlar ilişkilendiren her açıklama en az eylemin kendisi kadar zararlıdır.  Bugün hukuk adalet ve barış özleminin gerçekleşmesi için tüm kuruluşların ortak  bir vicdanı harekete geçirerek ellerinden gelen tüm gayreti ortaya koyması yüce bir sorumluluktur."
............
HTİB
Basinbildirisi, 10.Ocak.2015, Amsterdam
Paris’teki barbarca saldırıyı şiddetle kınıyoruz
Paris’in göbeğinde ve gündüz gözüyle ‘Charlie Hebdo’ adlı karikatür dergisinin bürosuna saldırı düzenleyen teröristler, dergi çalışanlarının da içinde bulunduğu 12 kişiyi katlettiler ve birçok kişiyi de yaraladılar.
Bu saldırı, düşünce ve basın özgürlüğüne yöneltilmiş alçakça ve korkakça bir saldırıdır. Sadece düşünce ve basın özgürlüğüne karşı değil, aynı zamanda farklı düşünen herkese yöneltilmiş bir tehdittir. Bu saldırı, bir bütün olarak demokrasiyi ortadan kaldırmayı amaçlayan, farklı inanç ve görüşte olanları birbirine düşürmeyi amaçlayan provokatif  bir eylemdir. Hollandalı Türkiyeliler olarak bu saldırıyı şiddetle lanetliyoruz ve herkesi bu saldırıya karşı aktif tutum almaya çağırıyoruz.
Bu saldırının Ortadoğu’da gerginliğin kanlı çatışmalara dönüştüğü, mezhepçiliğin arttığı, kiliselere, camilere ve sinagoglara karşı saldırıların yoğunlaştığı, Avrupa’da ise islamofobinin ve anti-semitizmin arttığı bir döneme denk gelmesi oldukça ilgi çekicidir. Medeniyetler ve dinler arası çatışmaları kışkırtanların giderek seslerini yükseltmeleri, popülist söylemlerin giderek dozunu artırması gözlerden kaçmamalıdır.
Unutmamak gerekir ki, farklı cephelerdeki radikal grupların söz ve eylemleri birbirini besleyen bir karaktere sahiptir. Taliban, El-Kaide, Boko Haram, IŞİD gibi radikal İslami grupların eylemleriyle, Avrupa’da İslam karşıtı gösteri yapan, camileri kundaklayan ırkçı, faşistlerin eylemleri arasında öz olarak hiçbir fark yoktur. Her iki kesim de farklı olana tahammül edemiyor ve şiddet kullanarak diğerini yok etmek istiyor. Bizim bu oyuna gelmememiz gerekir.
Biz HTİB olarak, hem Avrupa’da camilere, Müslümanlara saldıran ırkçı, faşist gruplara, hem de kendileri dışında herkese saldıran, kan döken radikal İslami gruplara karşı sürekli uyarılarda bulunduk ve bulunmaya devam edeceğiz.
Sözlerimizi eyleme dönüştürmek ve ortak çalışmalar yapmak için Hollandalı veya göçmen bütün örgütlere 16 Ocakta çağrıda bulunduk. En kısa zamanda biraraya gelip, birlikte neler yapabileceğimizi konuşacağız. Radikalizme, ırkçılığa, ayırımcılığa geçit vermeyeceğiz. Hiç kimse bizi susturamaz. Tarihte olan benzer kanlı oyunların bilincindeyiz ve bunun tekrarlanmasına asla izin vermeyeceğiz. Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder