31 Ocak 2017 Salı

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimi ve Türkiye kökenliler

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimi ve Türkiye kökenliler

Fransa’da iktidardaki Sosyalist Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Benoit Hamon oldu. Eski Başbakan Manuel Valls’e karşı mücadele eden 49 yaşındaki politikacı sandıktan ilk sırada çıktı. 1,1 milyon seçmenin katıldığı ön seçimlerin ikinci turunda Hamon oyların neredeyse yüzde 59’unu elde etti. Hamon sonuçların açıklanmasının ardından diğer solcu adaylara birlik çağrısında bulundu:
Manuel Valls:
“Bundan böyle Benoit Hamon politika ailemizin adayı. Herkesi etrafında toplamak onun önemli görevlerinden biri olacak.”
23 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ne gidecek Fransa’da Hamon hem sağcı François Fillon hem de aşırı sağcı Marine Le Pen gibi zorlu rakiplere karşı mücadele edecek. Seçimlerin ikinci turu 7 Mayıs’ta gerçekleşecek.

Seçimlere geçmeden önce Fransa Anayasa Mahkemesi soykırımı inkar etmeyi suç sayan yasayı iptal etti. Fransa Anayasa Mahkemesi, 1 Temmuz 2016’da Meclis’de, 22 Aralık 2016’da Senato’da kabul edilen ve içinde “Tüm insanlık suçlarını ve soykırımları” reddedenlere ceza öngören önergeyi de içeren “Eşitlik ve Yurttaşlık”  yasasının ilgili maddesini iptal etti.
Verilen iptal kararında, "Bu yasa, işlendiği zaman suç teşkil etmeyen olaylar hakkında yorumda bulunmayı cezalandırmanın yolunu açıyor. Aynı zamanda yasa tarihi tartışmalarla kararlaştırılması gereken olay ve ifadelerin yasallığı konusunda belirsizliğe neden oluyor. " denildi.
Yasanın iptal edilmesinin arkasında yatan neden nedir?
……………………………
Türkiye ve Fransa’da yaşayan Türkiye kökenliler açısından Cumhurbaşkanlığı seçimi ne ifade ediyor.
Cumhurbaşkanlığı adaylarının Türkiye’ye bakışı nedir?
İslamofobinin seçimleri etkileme olasılığı nedir?
Adayların aşırı sağın oylarına yönelmesi söz konusu olabilir mi?
Amerika’da Trump’ın seçilmesinden sonra Fransa seçimlerinde de benzer bir sonuç beklenebilir mi?

Oben Ayyıldız
Oben AYYILDIZ – Fransa
Politikacı

Doç. Can ÜNVER
Göç uzmanı



Nevzat Hoca Anlatıyor
Türkiye’den Avrupa ülkelerine gerçekleşen göçün dünü, bugünü ve göç kökenlilerin yaşadığı değişim süreci

Prof. Dr. Nevzat Gözaydın
5. Bölüm
Geliri arttırma çabaları, tasarruf etme şekilleri, ortak yaşama



Yayından:
  Oben AYYILDIZ:
Fransa seçimleri bu yıl çok orijinal olacak gibi görünüyor. Tahmin ettiğimiz tek kişi Marilyn Le Pen’di. Diğerlerine baktığımızda Türklere biraz daha politik bakıyorlar. Bu bizim için avantaj. Macron kendisi yeni bir parti kurdu. Bununla beraber Müslümanlara politik şekilde baktığı için halkları birleştirebiliyor. Burada yani Fransa’da yaşayan Türkler’in yeni nesli inşaat ve kebap dışında artık başka alanlarla da ilgilenmeye başladılar. Eski nesil nasıl para kazanıp Türkiye’ye dönerim diye düşünürken şimdiki nesil ne alanda çalışabilirim, Fransa ve Türkiye arasında nasıl iş yapabilirim diye düşünüyor. Ben politik yönden bunun faydası olacağını düşünüyorum. İslamofobi çok hassas bir konu. Buna önyargılı insanlar çok ve bu da bilmediklerinden kaynaklanıyor. Müslümanlar televizyonda nasıl gösteriliyorsa Fransızlar da öyle algılıyor. Bu durum seçimleri etkileyebilir mi, şöyle etkileyebilir. Göçmenlerin oy kullanma hakkı var ama çoğu kişi oy kullanmıyor. Oy kullanmazlarsa siyasetçilerde bu konuyu göz önüne getirmiyorlar. Fransa siyasetinde böyle bir konunun öne geleceğini sanmıyorum. Bu konu onlara oy kazandırmayacağından Müslümanlarında onlara güvenmediğinden kaynaklanıyor. Gelecek süreçlerde böyle bir aday çıkabilir ama bir milletvekili tüm dinlere saygı göstermesi lazım. Fransa’da biraz daha dinden uzak durulması konusu olduğu için farklı boyutlara gelebiliyor. Bu ilerlerse islamofobi de zamanla daha değişik şekilde gündeme gelebilir.

Can ÜNVER
: Bütün Avrupa’da ana akım siyasetten bir yorgunluk var. Seçmenler onların çok güçlü olmadıkları görüşündeler ve denenmemişi deneme eğilimleri var. Bu tehlikeli bir durum ama ben ana akım siyasi partilerde de seçmenlerde de bir yorgunluk seziyorum. Bu da bazı şeyleri bilinmez hale getiriyor. Kamuoyu yoklamaları yapan şirketler yanılıyor. Amerika’da cumhurbaşkanlık seçiminin beklenmedik aday tarafından kazanılması gibi. Bu çok puslu havalara sürüklenmek gibi bir şey. Avrupa’da aşırı sağ popülist hareketler gelişiyor. Bu seçmenin üzerinde etki yaratır diye düşünüyorum. 

Derleyen: Sinem DOĞUKUT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder