13 Haziran 2017 Salı

Almanya-Türkiye ilişkileri

Almanya-Türkiye ilişkilerinde son dönem

İncirlik krizi

Fransa Genel Seçimleri


Ayhan Şimşek – Gazeteci/Almanya   
Arzu Çakır Morin – Gazeteci/Fransa

Yrd. Doç. Dr. Sezgin Mercan
Başkent Başkent Üniversitesi
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi

Doç. Dr. Can Ünver
Göç Uzmanı
Antalya AKEV Üniversitesi Öğretim Üyesi


Nevzat Hoca Anlatıyor – 18. Bölüm
Prof. Dr. Nevzat Gözaydın

Kadınlar


Yayından:
Ayhan ŞİMŞEK
         "Burada şöyle bir ayrım yapmakta fayda var. Özellikle Almanya'da 24 Eylül'de bir genel seçimler yapılacak ve bunun öncesinde de Türkiye aleyhtarlığının,özellikle de muhalefet partilerinin izledikleri politikaların da arttığının söylenmesi gerekiyor. Burada Merkel hükümeti ciddi olarak sıkıntıya düşüyor.  İncirlik genelinde de askerlerin İncirlik'ten Ürdün'e kaydırılması Almanya'nın çıkarı olan bir durum değil. Alman askerleri açısından İncirlik en önemli nokta. Ancak muhalefet partilerinin çok yoğun baskısı var. Yaklaşık 1-1,5 yıldır Merkel üzerinde. Kendilerini Türkiye aleyhtarlığının ,özellikle cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında medya üzerinden de pek çok negatif propagandalarla bugüne gelmelerini tek çıkış yolu olarak kabul ediyorlar. Ve bu ortamda Merkel hükümeti İncirlik üzerinden de sıkıştırılmaya çalışılıyor.
           Ancak burada Alman hükümetinin şöyle bir çelişkisi var,daha doğrusu şöyle bir sorunu var diyebiliriz: Bir taraftan meclise karşı ve Alman kamuoyuna karşı bu parlamento ordusu ve parlamentonun ordu üzerindeki bu denetlemesini savunmak zorunda ve bunun için de en son Türkiye'den şöyle bir taleple geldiler : 'Her milletvekilinin kim olursa olsun,nerede,istediği zaman bu askerleri ziyaret edebilmesi gerekir.' şeklinde istedikleri var."

Arzu ÇAKIR MORİN
          "Fransa'da cumhurbaşkanı seçimlerinden bu yana neler oluyor peki? Birincisi merkez sağ ve merkez sol partilerin artık bittiğini gösteriyor.
            Fransa'da sistem değişiyor. Fransa'da kafalarda çok ciddi sorular var. %51,2 sandığa gitmedi. Yani seçmenin yarısından fazlası sandığa gitmedi. Hem adayları protesto ettiler hem liderleri.. Ama aşırı sağda prim vermediler.  Monarşi sistemi yükseliyor. Belge reformu gelecek. Parlamentoda ses getirebilecek bir muhalefet yok."

Sezgin MERCAN
           "Konuştuklarımızdan şu sonuca varmak mümkün: Konu yine AB ile ilişkiler olduğu gibi Almanya ile ilişkiler de hassaslaştı ve aşırı bir partizasyon tekrar görüyoruz. Almanya'nın seçim süreci burada çok önemli bir noktada duruyor.
            Şunu da göz önünde tutmamız lazım: Almanya'nın özellikle son dönemde bir atılımı var. Yani uluslararası alanda etkin olmaya çalışıyor. Yani bir küresel aktörlüğe doğru hızla koşuyor. Fakat bunu  askeri olarak desteklemeye çalışıyor. İşte orada Türkiye'yle örtüşen noktalar nereler,ayrışan noktalar nereler ona bakmak gerekiyor."

Can ÜNVER
           "İncirlik meselesi de  biraz  trajikomik bir şekilde gelişti. Fransa'nın yardım çağrısı üzerine Almanlar tarafından açıklandığı şekli böyle. Bir süre önce Alman tornada uçağı ile askerleri İncirlik'te konuşlandılar. Fakat Almanlar bu askerlerin ve ordunun,kendi ordularını,parlamento ordusu olduğu gerekçesiyle parlamenterlerin zaman zaman askerlerini ziyaret etmek durumunda olduklarına karar verirler. Ancak Türkiye bu ziyarete karşı çıktı. Ziyarete karşı çıkmasında haklı nedenleri var. Aradaki anlaşmazlıkları unutmamak lazım. Özellikle Türkiye'den 15 Temmuz sonrası Almanya'ya irtica talebinde bulunan,kaçan eski silahlı kuvvetler personeli var. Bunların iadesi konusunda ciddi sorunlar var."


Derleyen:Ezra DEMİRHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder