17 Ocak 2017 Salı

Göç kökenli gençlerin iş piyasasına katılmada karşılaştığı sorunlar - Hollanda ve Almanya örnekleri

Hollanda Sosyal ve Kültürel Planlama Bürosu’nun uyum konusunda yaptığı bir araştırmanın sonuçları Türk, Faslı, Surinam ve Antil kökenli ikinci nesil Hollandalıların okulda daha iyi olmalarına rağmen işgücü piyasasında daha iyi bir konumda olmadıklarını gösterdi.
Aynı konumdaki yerli gençler arasında işsizlik oranı yüzde 5,6, göçmen gençler arasında ise yüzde 15,6.

Yusuf ÖZKAN
Gazeteci - Hollanda

Dr. Yaşar Aydın
Sosyolog
Hamburg Hafen City Üniversitesi Öğretim Üyesi


Doç. Dr. Can ÜNVER

Göç Uzmanı


Nevzat Hoca Anlatıyor – 3. Bölüm
Türkiye’den Avrupa ülkelerine gerçekleşen göçün dünü, bugünü ve göç kökenlilerin yaşadığı değişim süreci
Prof. Dr. Nevzat Gözaydın
Karşılaşılan sorunlar,
İş akitlerinin bağlayıcılığı
İş değiştirmede karşılaşılan sıkıntılar
Dil engeli

Performansa ilişkin olumlu/olumsuz görüntüler


Yayından:
Yusuf ÖZKAN: Özellikle son yıllarda üniversiteyi başarıyla bitiren gençlerin sayısı arttı. Ancak bu başarının iş piyasasına yansımadığını söyleyebiliriz. İşsizlik sorunu yaşandığı çok net şekilde vurgulandı. Bunun en büyük nedeni göçmenlere yönelik ayrımcılıktır. Bir çok Hollandalı şirketlerin yabancıları işe alırken bir suç algısı belirtiliyor araştırmalara göre. Bu nedenle ne kadar iyi olursa olsun iş bulmada ayrımcılık yapılıyor.

Can ÜNVER: Eşit niteliklere sahip olmalarına rağmen eşitsizlik söz konusu ve bu öteden beri var olan bir hastalık. Maalesef son yıllarda giderek artar hale geldi. Avrupa’da dışlama siyasi kültürün çok önemli parçası oldu. Ülke ayrımı yapmadan söylüyorum. Bu huzursuzluk yaratır ve bu ülkelerin geleceğini çok huzurlu görmüyorum. Bunu en kısa zamanda aşmaları lazımdır ki aşmadıkları süre zarfında kendilerine kötülük yaparlar. Meselenin söylenmesi yerine ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyorum ama böyle bir şey imkansız gibi görünüyor. Sadece iş piyasası değil aklınıza gelebilecek her alanda bununla karşılaşma ihtimaliniz var.  Almanya’ya değinecek olursak; iş gücü piyasası son dönemlerde büyük değişime uğradı. Almanya’da üç milyondan fazla yaşayan Türk olduğu için bizim için önemli.

Yaşar AYDIN: Bir çok sorun mevcut ama en başında ön yargı kendini gösteriyor. Almanya’da yapılan araştırmalara göre; başvuruyu yapan kişinin ismi Türkçe veya Müslüman ülkelerden gelenleri çağrıştırıyorsa bunların iş görüşmesine çağrılma şansı düşüyor. En başından ön yargıyla ilgili sorunlar yaşanıyor. Anonimleştirilmiş müracaat sistemi uygulandı, bununla birlikte yol katledileceğini düşünüyorum. İlk aşama aşıldığı zaman iş verenin ön yargısı biraz daha ikinci aşamada kırılıyor. Tüm sorunlar ortadan kalkmasa da olumlu bir aşama olacaktır.

Derleyen: Sinem DOĞUKUT


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder